Tři trendy: Country, máslo a hotdogová limonáda

Country album, kovbojské boty a kůň ve stáji

Trend reporty na 2024 předpovídají vzestup jazzu mezi GenZ - jen na Pinterestu vzrostlo vyhledávání výrazu Jazz aesthetic clothing o 180 %. Baví nás na tom zšeřelé bary, mocktails, kožichy a klidnější vibes.  

Ale do globálního mainstreamu se teď dostalo country. Logicky. Beyoncé, Post Malone nebo Lana del Rey vydávají country alba. Na to, jak lámal rekordy Old Town Road od Lil Nas X nikdo z nich nezapomněl. V Americe fungovalo country vždycky, ale pokořit s ním Evropu (a zbytek světa), je velká výzva.

Ale globální tastemakers tomu jdou naproti a daří se jim to - ak není divu, že search ukazuje nárůst globálního zájmu o country music za poslední kvartál o 20 %. A to je teprve začátek.

Bella Hadid teď chodí s opravdovým kovbojem a pleť jí září jako nikdy před tím. Kim K na Super Bowl došla v kovbojském klobouku. Louis Vuitton pod vedením Pharella Williamse uvedl kolekci inspirovanou divokým západem a kovbojské boty a klobouky už teď jsou vidět nejen na každém hudebním festivalu. Edited, platforma pro retailovou analytiku, hlásí 119% nárůst v prodeji denimových košil. A Google Trends, že vyhledávání kovbojských bot vzrostlo meziročně o pětinu.

Tak když jsme se teď s Rozi potkaly u opekání buřtů obě v džínových košilích, vyprskla jsem smíchy. Už protože jsem den před tím posílala Zuzce fotku kovbojských bot, co jsem si teď koupila. A tuším, že moje oslava narozenin bude mít přesně tohle trampský glitters téma.

🗓 Jak využít #trending hudbu, píšu pro #HolkyzMarketingu.

Hotdogová limonáda s kolagenem

Minule jsem psala o gentrifikaci másla, teď je čas na plechovky. Deset let zpátky jsem uměla vyjmenovat snad všechno nealko, co prodávala lokální Delvita. Kofola, Fanta, RC Cola. That's it. Kind of. Teď jsem v Londýně stála v lokální večerce a fascinovaně jsem pozorovala, kam až Mám žízeň došlo.

Z ledničky na mě koukaly nejen všechny příchutě světa, ale hlavně mrkaly jaké dobro mi způsobí, pokud je vypiju. Od vitamínů, přes kolagen, vlákninu, prebiotika, CBD až po houbové extrakty, co slibují dlouhověkost. Z večerky se stala pobočka lékárny s posilovnou.

Meziročně vzrostl zájem o funkční drinky podle Google Trends o 50 % a jde neustále nahoru. Logicky. Zájem o wellness stoupá už několik let a Clean Girls tomu nasadily korunu. Díky tomu má trh s funkčními nápoji v Americe hodnotu 54 miliard dolarů a očekává se, že i nadále poroste. A další miliardy se dají připočíst za chytré rozpustné prášky, které si můžete do pití přimíchat. I Nesquik kakao se už dělá v proteinové verzi…

Kde je poptávka, je i nabídka. A ve chvíli, kdy přidaný kolagen znamená nejen větší zájem, ale větší marži, tak je to win-win. Když jsem kdysi dávno naceňovala kolekci mladé návrhářky, říkal mi buyer z velkého concept storu: Za každou funkci, co ten kus oblečení má, musíš přidat další peníze. Má to větší hodnotu, když to není jen bunda. Ale bunda, šaty a batoh v jednom. Proto jsou dneska všechna tahle pití o hodně dražší než plechovka obyčejné Coly. A proto se trh v posledních letech tak zaplnil.

K funkčním drinkům se přidává i funkční všechno. Zmrzlina pro lepší spánek, tyčinky pro lepší paměť, bonbóny na lepší pleť, kombucha na trávení. Moje oblíbená autorka tomu říká Goopification of everything. Už nestačí jen hodně pít a málo jíst. Ale musíte to maximalizovat. Každý intake, každý doušek, každé sousto musí mít přidanou hodnotu. Ušklíbám se nad tím než mi dojde, že tohle píšu se šálkem adaptogenní kávy v ruce.

🗓 Můj poslední newsletter o glukometrech.

MÁSLO: the butter the better

Náš špajz a lednička prochází poslední roky gentrifikací. A teď se designérské barvy, D2C přístup a positioning vyhrazený kabelkám dostal i k máslu. Jak píše Grub Street v ódě na máslo: Butter is no longer a supporting player. It has become a star, and it isn’t going to move out of the spotlight anytime soon. A jak dodávají zakladatelé All Things Butter pro magazín FoodNavigator. nejvyšší čas: Za posledních třicet let se v oboru nic nezměnilo.

Food Institute predikoval už minulý rok Summer of Butter a čísla mu dávala za pravdu: meziroční nárůst prodeje másla vzrostl o 24 % a stejně tak rostl i o zájem o máslo na sítích. Tastewise reportují, že social conversations about Butter have increased by 23.57% over the past year.

Naše talíře ovládala designová másla, restaurace postavené na máslových degustačních menu, ale i recepty. Třeba na Whipped Butter (36,3 milionu views na TikToku), Compound Butter (143,5 m views) nebo Butter Boards (65,4 m views).

Naše nově objevená posedlost máslem logicky navazuje na trend (kváskového) chleba, brunche, Girl dinner a snackification. A současně hezky sedí k tomu, jak znovu objevujeme kravské mléko po letech strávenými s alternativami.

Tip: Pusťte si instagramovou sérii Thomase Stratera, kde vyrábí ochucená másla. Trávím nad tím teď nesmyslně hodně času.

Více píšu v newsletteru.