Čtení do postele

Tohle píšu s nohou v ortéze, na kterou mám zakázáno se dalších několik týdnů postavit. Záminka proto vidět všechny trailery světa a k tomu prolítnou články # XY things that made us (any verb). Jsou dny, kdy bych měla vrátit svůj vysokoškolský titul a mazat si cookies v prohlížeci. Protože až někdo zjistí, že zbožňuju Dr.PimplePooper, už se nikdy nevdám.  

Ale i tak občas objevím něco, co stojí za to číst, i když můžete trávit čas jinde než přikovaní k posteli. 

 

Happiness

// Knížku The Subtle Art of Not Giving a Fuck od Marka Mansona mi dala Ania k Vánocům a věděla proč.  

Our crisis is no longer material; it's existential, it's spiritual. We have so much fucking stuff and so many opportunities that we don't even know what to give a fuck about anymore.

A tak si teď slibuji, že mi konečně dojde, že Misery is not a bug, but life's feature. A přestanu si dávat předsevzetí, ke kterým mě dokopal nesmyslný feed reklam na Instagramu

// 52 míst, kam se vydat za štěstím podle NY Times.

// Proč se nedokážeme odhlásit z Facebooku jednou a provždy, vysvětluje The Verge

So when we're feeling uncertain, we Google. When we're lonely, we check Facebook or maybe Tinder. We use these products because we feel a certain way and we look to some kind of solution to that discomfort. So that's how the hook is complete.

// Když vás živí balení je holek, je těžký vrátit se zpátky do života ve dvou. Neil Strauss vypráví o životě po The Game. Knížce, co mi kdysi dávno v Brně dost zpestřila večery. 

// A z druhé strany barikády: povídka o tom, jaký je to strávit s klukem noc a pak si to najednou rozmyslet.

During the movie, he didn’t hold her hand or put his arm around her, so by the time they were back in the parking lot she was pretty sure that he had changed his mind about liking her. She was wearing leggings and a sweatshirt, and that might have been the problem.

 

Girlpower

// Než přišlo #timesup a skvělý projev Oprah Winfrey na Golden Globes, bylo tady #askhermore o tom, jak pokládáme jiné otázky ženám než mužům. Chtěla bych, aby se to netýkalo jen hereček, ale i všem kolem. Psát do bio u rozhovoru v novinách se ženou, kolik má dětí je retro. Stejně jako se jí zeptat na to, jak zvládá kariéru a rodinu.  

// Bylo, nebylo, jedna mladá novinářka založila spreadsheet, kde můžete reportovat predátory. A začalo peklo.

Watching the cells populate, it rapidly became clear that many of us had weathered more than we had been willing to admit to one another. There was the sense that the capacity for honesty, long suppressed, had finally been unleashed. This solidarity was thrilling, but the stories were devastating.

A k tomu jako bonus jeden hodně naštvaný článek o sexismu v práci. Který je kriminalizovaný mimochodem o dost déle, než to holky začaly psát s hashtagem na Twitter.

The term “sexual harassment” was used for the first time in public in 1975 by feminist scholar Lin Farley (...). Farley, who was teaching a class on women and work at Cornell University, coined the term after hearing about Carmita Wood. Wood was an administrative assistant at Cornell and quit her job after years of having been rubbed up against, groped, and kissed against her will by her boss. In 1977, an appeals court upheld decisions defining sexual harassment as sex discrimination, barred by Title VII of the Civil Rights Act. The Supreme Court upheld this view in 1986, when it ruled in favor of Mechelle Vinson, the assistant bank manager who was assaulted and raped by her boss in the bank’s vaults and basements more than 50 times. Justice William Rehnquist wrote in the unanimous decision, “Without question, when a supervisor sexually harasses a subordinate because of the subordinate’s sex, the supervisor discriminates on the basis of sex.”

// A tak není divu, že holky místo toho, aby docházely do kanceláře, začaly pracovat spolu u sebe doma

// Nakonec zamyšlení, jak možná za všechno tohle možná může reklama, která standartizuje, jak se na ženy koukáme. 

49% of women say they’ve previously felt pressure from ads to be a certain way, while 44% of women say that ads have previously made them feel like they’re ‘not good enough’.

// PS: Petra sdílela článek o tom, že na Islandu je nelegální platit ženám méně

 

Brand

// Honza sepsal dlouhý seriál o tom, jak měřit značku

// 5 pravidel pro úspěšný branding lifestyle značek od BrandingMag. V době, kdy přemýšlím o brandech fashion značek, je skvělé si zase projít základy. 
// Michaela udělala skvělý rozhovor s Flavií Angel o značkách. Ale i o diverzitě a o tom, jak se koukáme na svět kolem sebe. 

I think diversity is something sustainable but it can’t be forced.
 

 

Média

// Youtuber Paul Logan natočil mrtvolu. Proč tohle vypovídá víc o nás než o něm? 
// Co by se stalo, kdyby Fake news zničily Facebook? A další pesimistické verze světa.

// Jak se dělá módní časopis vysvětluje Fashion Law na příkladu Elle. A jak si vedou časopisy obecně, rozepsal Campaign.
// Návod, jak dělat báječná média podle The Atlantic: Pivot to readers

So many media companies in 2017 have reoriented their budgets around the production of videos that the so-called “pivot to video” has became an industry joke. Today, the pivot seems less like a business strategy and more like end-of-life estate planning.

 

 

Inovace

// Báječný report o designérech ve startupech. Nic hezčího už dneska neuvidíte. 

When asked about skills required for emerging technology, writing topped the list, with some new skills for designers in technology start-ups, such as data science and sound design, with a nod to ethics and bias.
 

// Na 2FRESH blogu píšu o největších inovačních mýtech. 

Doufat ve vysvobození externí firmou/start-upem je inovační verze pohádky o princi na bílém koni. Protože stejně jako nekončí příběh o princezně svatbou, tak nekončí sňatek s externí agenturou dodaným MVP.

// A také jeden o tom, proč akvírovat startup není možná nejlepší nápad, co jste měli. I když chápu proč. 

// Chcete si založit inovační lab? Tak jednoduchý to nebude, varuje Diginomica.

Innovation labs are shutting down. Ogilvy, Microsoft, Disney, Turner, Coca Cola and the New York Times have all shut their labs within the past 5 years – mostly because all were set up with the idea that once a lab was created, “innovation” would happen magically. Once considered the hottest and most hipster concept, it’s no longer the only way to fly.


// Já píšu o tom, že hype (ani v marketingu) není cesta k udržitelnosti 

Tam, kde jsme se učili iterovat, přidávat po stovkách do kampaně, do fotky a do postu, musíme jít all in. Už nemůžeš čekat, plánovat do na tři sezóny dopředu, když možná jediná tvoje šance na to zazářit je Kim K, bitcoin a Pokemon Go.

 

Zeitgeist

// Zenith vydal trend report. Jednou z jeho výhod je, jak krátký je. Zato ten od Sparks&Honey je zase výživný a bude vám vrtat hlavou ještě dlouho. Stejně jako ten z minulého roku

// Rappeři berou Xanax. O tom, jak se mění, co nás trápí a s tím i naše weapon of choice.

// Kulturní bitvy byly minulý rok možná hlasitější než ty se samopaly. 

// McKinsey a Business of Fashion vydali report o stavu tohoto oboru. Good as always.

Consumers also have higher expectations of customer experience and scrutinize convenience, price, quality, and newness. Digital-first companies such as Alibaba, Amazon, Net-a-Porter, and Zappos continue to force fashion companies to provide an even more premium experience. Many consumers today expect perfect functionality and immediate support at all times, coupled with rapid delivery times as players constantly compete to expedite products.

// Fashion weeky ztrácejí smysl, píše FashionLaw.

Things do not have to be – and frankly cannot realistically be – relevant forever.

 

51 Likes, 1 Comments - Pavlína Louženská (@pavlina_speaks) on Instagram: "The road not taken."