Na konec roku

Fashion

Tlustý (a mimo sample size), ošklivý, ne-bílýněco mezi pohlavími, prostě jiný modelky hýbaly módním světem. Naštěstí, protože obsadit do kampaně Reebok Gigi Hadid s tagline Ne vždy se cítím pefektní, je výsměch všem lidem s celulitidou. 

Nejlepší scéna z Ďábel nosí Pradu je ta, kde Anna Wintour (všichni víme, že je to ona) vyškolí Anne Hathaway na historii modré barvy. Takových přednášek není nikdy dost. Takže věděli jste, že choker je vlastně hold vašim kamarádkám, které sťala gilotina? 

#RychloRetail: 

Saks vystavuje produkty v reálném obchodě, aby to, co nejvíc připomínalo uspořádání na webu píše NY Times

Kdo pomáhá postavit retail na hlavu? Koukněte na seznam 133 startupů. 

JCrew otevřel obchod jen na 24 hodin s kolekcí, co se nedá koupit nikde jinde. 

Selfridges si vzal do parády Shakespeara a byla z toho instalace, kolaborace a krása v jednom. 

 

Z domova i ze světa

Část rodiny emigrovala do Kanady, tak se mě příběhy o uprchlících dotýkají s neměnnou intenzitou. PS: O to lepší je vidět spojení designu s humanitární pomocí. 

Bayan glued herself to the movie “Annie,” the ballet “Cinderella” and episodes of “Wheel of Fortune,” all stories of metamorphosis. As her English went from halting to chatty, she ticked off everything she hungered to do: An overnight school trip. Gymnastics lessons. Building a snowman — no, a snow-woman. “I just want to be Canadian,” she said.

 

V lednu letím sama do Portugalska. Na víc než víkend a vzbuzuje to spoustu debat. Nezabijí tě tam? Ty nemáš kluka? Ty nemáš kamarády? To jedeš pochopit sama sebe, že jo? Eat, pray, love dalo všem single cestovatelkám do krosny kopu klišé, tak doufám, že se mi je podaří rozpustit v Atlantiku. Už protože cestování o samotě bude jeden z největších trendů 2017.

Jedním z největších trendů 2016 byla přítomnost v aktuálním okamžiku. Slovo Mindfulness už začínám nenávidět skoro stejně intenzivně jako Focus. Protože jsou (tý)dny, kdy poslední věc na co se chci soustředit, je aktuální okamžik. Nejvyšší čas začít zase snít s otevřenými očima. 

On the face of it, our lives are often much more fulfilling lived outside the present than in it. As anyone who has ever maintained that they will one day lose 10 pounds or learn Spanish or find the matching lids for the Tupperware will know, we often anticipate our futures with more blind optimism than the reality is likely to warrant.

 

Bojím se věcí, co neznám a věcí, co znám až moc dobře. Stacy Kranitz je zvládla napasovat do jedné fotky. Sto a jeden portrét lidí, co Ti ve fotografické eseji vysvětlí, proč Amerika teď umírá kvůli opiátům i Trumpovi. 

 

2016/2017

Tenhle rok byl fakt na pytel odpřisáhne 9 kamarádů z 10. Nejradši to svádím na opici (přesněji rok opice). Podle čínského horoskopu je to charakter, který obvzlášť lidem, co zbožňují jistoty, klid a neměnné pořádky, udělá ze života peklo. Neustále totiž něco převrací (na hlavu), vyvrací (z kořenů) a když už začnete vidět naději, zase přihopká z temnot vašich strachů a všechno změní. Lukáš říká, že to byla skvělá příležitost se o sobě něco naučit, vědět, kam až si dokážeš sáhnout. Jen na dně Mariánského přkopu žijí dost divná stvoření z kategorie cannot unseen. Optimistická verze téhle cesty předpeklím je, že nic horšího už tě asi nečeká. Pokud ano, svedu to na kohouta. 

Svádět věci na zvířata z čínského horoskopu je totiž o dost jednodušší než hledat chybu u sebe. Jedna z největších je pořád na něco čekat. Na mentora, na perfektní načasování, na titul, až budu mít o tři kila míň. Tim Urban píše o nejlepších radách do života a “There’s no time like the present.” se stane mojí první bumper sticker. Až si udělám řidičák. 

 

Heroes

Pláču častěji, než se na holku po třicítce sluší. Obvzlášť pak při čtení příběhů, které jsou o lidech, kteří byli ti poslední, o kom si myslíte, že by je čekal #fail. 

Lifestyle guru Tim Ferriss píše o tom, že před sebevraždou ho zachránila máma a zatoulaná knížka z knihovny. 

Není to tak dávno, co jsme si všechny startupové holky lepily plakát s Elisabeth Holmes nad postel - mladá, hezká, úspěšná, (bio)tech a badass. Bohužel jen na chvíli.

Krásná a chytrá America Ferrera se přiznala, že se dlouho necítila dost dobrá a hezká (konečně někdo, komu to věřím) a porazila to triatlonem. “ Don’t even think about it, America! You’re the fat kid. The procrastinator. The quitter. You have cellulite. YOU ARE NOT A TRIATHLETE!”

A taky pláču dojetím. Když objevím myšlenku, která není jen re-edice, redesign a rekapitulace dávno řečeného. 

Pavel Jungwirth mě donutil si chvíli myslet, že matematika je skvělý obor. A že se chci odstěhovat do Finska a chodit do školy bez předmětů. 

Li Edelkoort  (a ještě jednou) je všechno, co módní průmysl teoreticky nenávidí - stará, neanorektická a navíc intelektuálka. A taky nejchytřejší v místnosti. Tesat do kamene, cokoliv, co řekne, prosím. 

Kluci z Drugslab zkoušejí drogy na YouTube. Aby vy jste nemuseli. A tohle všechno platí veřejnoprávní televize v rámci vzdělávání. Ik hou van je, Nederland. 

Olivia Ma a další o tom, jak bude vypadat budoucnost žurnalistiky. 

Nicolas Confesore napsal jeden z mých oblíbených longreads letošního roku. Díky němu konečně rozumím termínům off-shore, daňový únik a high-profile divorce.  

Nadace Tipping Point Community vytvořila web, kde si můžete udělat představu o tom, jaké to je být doopravdy chudý. 

Kate Mazzarella vysvětluje, proč z ní dlouhodobá nemoc dělá lepšího lídra. 

 

Science

Vědci zjistili, 

že dyslektici jsou méně přizpůsobiví. (A pak, proč mi 2016 dává tak zabrat!)

proč muži, o kterých jste si dosud mysleli, že jsou poster boys pro odběratele Playboye, občas vykouří kamarádovi. 

že můžete být těsně před sebevraždou a přitom chodit na večírky a do práce, jako by se nechumelilo. 

Japonci mají stovky způsobů, jak spojit dřevo a udělali z toho skvělé gify.  

 

7,041 Likes, 161 Comments - Victor Cheng (@veeceecheng) on Instagram: "escher in real life"