Čtyři trendy pro 2016/2017

Fashion trendy

Nástup athleisure a s ním i vlna streetwearu. V Británii poprvé prodej lodiček předehnaly tenisky. Stan Smithy od Adidasu měl na noze snad každý módní redaktor i teenager, North Face se kromě na Everest nosí i na fashion week. A díky kreativnímu řediteli Vetements a Balenciaga Demna Gvasalia se mikiny s kapucou dostaly na pařížské molo, ale i do Zary. A s tím vším souvisely i kolaborace sportovních značek s designéry: Canada Goose (a nepočítaně dalších) s Vetements, nebo v Čechách Odivi a Nike

Sociální sítě ovlivnily nejen módní cyklus i výběr modelek. Víc a víc se značek se přiklonilo k modelu, který umožňuje nakupovat rovnou z mola a nečekat půl roku. Burberry, Tom Ford, Vetements už máte lusknutím prstu. Možná jediná možnost luxusních značek, jak bojovat s real-time reportážemi blogerů z fashion weeku a otočit je ve svůj prospěch. A IT girls 2016 byly Kendall Jenner a Gigi Hadid - holky, co tráví víc času na Instagramu a Snapchatu, než na castingu. 

Móda se stala tento rok velmi politickou. Ashish uvedl trička s nápisem Immigrant, debut Maria Grazia Chiuri u Dioru nesl vlajku feminismu, D&G uvedli kolekci pro islámské ženy a absence definice pohlaví nebo ideálu krásy byly velikými tématy. Hromadné odmítnutí Trumpa celou módní scénou tomu jen dalo pomyslnou korunu. 

Ošklivost byla zaklínadlem. Post-sovětská estetika Goshy Rubinskeho, library-chic Alessandro Michele u Gucci, popelářská oranžová úplně všude, nebo cokoliv od Vetements muselo nejen Tomu Fordovi zvednout žaludek.  

 

Fashion business trendy

Teroristické útoky a rostoucí strach ovlivnily cestování a tím i útraty asijských a ruských zákazníků. A i proto značky budou čím dál více koukat po onlinu. I před bankrot Nasty Gal je to stále trh, který roste raketovou rychlostí. 

Z webu je nejen místo pro prodej, ale i pro definici značky. Bude pokračovat fragmentace pro jednotlivé subkultury, až už formou produktových kolaborací, nebo výběrem tváří značky. Jedna už dávno nestačí. A samozřejmě uvidíme čím dál víc technologických inovací: kolekce uvedené na InstaStories, nebo virtuální realita v buticích.

Kmeny a groupies dál poženou prodeje dopředu. Jedním z největší trendů tohoto roku byl merch: Justin Bieber, RihannaKanye West (+ milion dalších) a v Čechách NobodyListen - všichni vypustili ven kolekce, po kterých se jen zaprášilo. K tomu přičti ještě posedlost starými tričky Metallicy & co (je jich plné H&M) a manické releasy Yeezy, které donutily módní redaktorky stepovat v horku a teenagery spát na ulici před obchodem, a máš koktejl, ve které je kandidatura Kanyeho Westa na prezidenta 2020 reálnější než kdykoliv předtím.   

Už teď sledujeme extrémní tlak na slevy a tím se zrychluje celý cyklus a to akceleruje i v dalším roce. Více kolekcí, více slev, více vyhořelých designérů. I díky tomu se značky budou koukat na recyklaci a upcycling.Adidas tenisky z mořského odpadu, recyklované látky u Stelly McCartney, nebo přešité šaty u Jakuba Polanky jsou první vlaštovky.     

 

Lifestyle trendy 

V návaznosti na athleisure stále budeme sledovat zdravou stravu, chytré materiály. Ale přizpůsobí se i make-up. Řaseka, co se nerozpustí při běhu, nebo rtěnka, co vydrží hodinu bikram jógy.

Budeme také objevovat nová místa na těle, na které zaměříme pozornost: uši si zaslouží make-up i výrazné šperky. Nebo naopak opěvovat přirozenost: vlasy bez extrémního stylingu, nude make-up, žádný agresivní sex-appeal.  

Budeme se pokoušet zpomalit. Dánské slovo Hygge teď uslyšíte nápadně často: severská idea pohodičky a nicnedělání bude novým detoxem na Bali. Budeme cestovat sami, chodit na brunch a do knihovny, a dávkovat si (neúspěšně) social media detoxy. A budeme mít sex a spát jako součást wellness plánu. 

A uslyšíme hodně o generaci Z. Googlujete Jadena a Wiliow Smith a uděláte si představu, kdo bude tvořit svět, ve kterém my zestárneme.

 

7,767 Likes, 103 Comments - Scott Schuman (@thesartorialist) on Instagram: "It's quite a good trick to be dressed in sweats and still look as crisp and put together as this..."