Tři tipy, jak být společně silnější 

Studie pacientek s rakovinou prsu ukázala, že ty, které se mohly opřít skupinu kamarádek, měly 4x větší šanci přežít. A v pracovním životě to není jiné: jsi tak silná jako ti, které máš kolem sebe. 


Networking vám otevře dveře

Podle studie Linkedin je až 85 % všech pracovních pozic obsazených díky networkingu. Neznáš někoho, kdo…, je jedna z nejčastějších vět, kterou poslední roky slýchám.  A přitom prý aktivně rozšiřuje sítě jen každý čtvrtý. Tak se koukněte na meetup.com nebo Facebook najděte si nejbliží akci v oboru a vyražte.

Jako introvert vím, že networking není spontánní výbuch vizitek v mojí blízkosti, ale propracovaná strategie. Na každou akci si připravte plán. Poproste organizátora o seznam účastníků a vytipujte si s kým se chcete ten večer mluvit. Poproste extrovertního kamaráda o doprovod. Natrénujte si, jak se chcete představovat. Každou konverzaci ukončete větou: Doporučíte mi, s kým bych se tu dnes ještě měla potkat? Vizitkou to nekončí: nezapomeňte poslat další den všem zprávu s poděkováním.

Co jde udělat už dneska? 

Pokud ho ještě nemáte, tak je profesní sociální síť Linkedin povinnost. Požádejte o spojení zajímavé lidí ze svého oboru i si řekněte o doporučení od kolegů. Kromě toho, že získáte tipy na konference, nebo knížky, tak ještě navíc možná zjistíte, že spolužák z gymplu pracuje ve vaší vysněné značce. 


Sponzor vás vytáhne nahoru

Ženy mají dnes údajně 4x více mentorů a mentorek než muži. Tak proč je podle studie McKinsey na 100 povýšených mužů jen 72 povýšených žen? Protože ženám chybí sponzoři. 

Sponzoři nejsou jen pro zlatokopky a fotbalové týmy. Jsou to lidé, kteří vám aktivně pomáhají v kariéře. Tam, kde vám mentor poradí jakou knížku si přečíst, tam vás sponzor s sebou vezme na konferenci, kde vás aktivně představí. 

Mentor rozdává rady a sponzor vám podá pomocnou ruku. Nepotřebujete jenom jednoho, ale oba. Člověka, který vás naučí vyprávět a člověka, který vám pomůže sehnat publikum. 

Ženy, které mají sponzory, mají podle Harvard Business Review o 27 % větší pravděpodobnost, že dostanou přidáno. Tak se aktivně rozhlédněte po vyšších patrech ve firmě i mimo ní, kdo vám může být nápomocný. A pokud už mentora nebo mentorku máte, poproste je o aktivní propojení či doporučení. Nejen šampón může být 2 v 1. 

Co jde udělat už dneska? 

Sponzora můžete najít i mezi mentory. Skvělé programy pro ženy dnes nabízí třeba Odyssey, Minerva21, Femme Palette nebo i #HolkyzMarketingu


Komunita vám poradí

Častěji nevím než vím, a tak potřebuji mít místo, kde se mohu vždy poradit. A nezáleží, zda se známe osobně nebo ne. 

Skupiny na Facebooku a Linkedinu jsou perfektním místem, kde můžu získat zpětnou vazbu na svoje projekty i radu, co dále. Na server Glassdoor píší současní i bývalí zaměstnanci anonymní recenze firem a poradí i o kolik si říct na pohovoru peněz nebo na co se HR zeptá.   

Pravidelně se potkávám s jinými seniorní manažery během debat za zavřenými dveřmi. Každé setkání má určené téma, a tak po dvou hodinách odcházím hned s desítkami tipů třeba jak s firmou expandovat do zahraničí od lidí, kteří už si tím prošli. K nezaplacení. 

Co jde udělat už dneska? 

Založte si svojí vlastní mastermind skupinu. Pozvěte několik známých na společný oběd a dejte mu pracovní téma. Uvidíte, jak se debata rychle rozproudí. 

 

3,869 Likes, 6 Comments - Clo (@c__l__o) on Instagram: "By @ilariaorsini 2017 💕"


Text vyšel v časopise Marie Claire 03/2020