YSL + Mondrian = VSL

Spisovatel Richard Bach jednou napsal, že toho pravého poznáte podle toho, že má klíče od zámku k vaší duši. Dokáže odemknout vaše sny a talenty a udělat vás lepším. A vy jeho.

Stejné je to, když návrhář potká “svého” umělce. Jejich imaginace se spojí, obraz dostane fyzickou podobu, každodenní využití i komerční dosah. Francouzský módní magnát Francois-Henri Pinault prohlásil pro New York Times, že móda a umění dnes ve společnosti zabírají to stejné místo. A tak není divu, že se intenzivně ovlivňují, propojují a podporují.   

Spojení návrhářky Elsy Schiaparelli a surrealisty Salvadora Dalího ve dvacátých letech dalo vzniknout klepům a (nejen) večerním šatům s výšivkou humra. Zvíře považované tehdy za sexuální symbol způsobilo skandál, když si šaty na sebe oblékla Vévodkyně z Windsoru Wallis Simpsonová na líbánkách. 

Ale byl to Yves Saint Laurent, který kolekcí z roku 1965 určil tón celé generace. Nejenže se objevila na obálce Vogue, ale spustila masivní vlnu levnějších kopií. Šestery koktejlky inspirované Mondrianem jsou naoko jednoduché, ale doopravdy jde o detailně propracovnou haute-couture. “Mondrian je jednoduchost, nikdo nedosáhl větší.” prohlásil YSL o malíři a poselství celé kolekce. I proto to bylo poprvé, co se na pařížských molech neobjevil kompletní look, ale šaty, které nepotřebují žádné další doplňky. 

Každý rok se objeví aspoň jedna fashion/art kolekce která vystihne aktuální duch doby: Gianni Versace a jeho pop-art outfity inspirované Warholem v roce 1991 odráží neonovou křiklavost nástupu MTV. Americké návrhářky Rodarte se inspirovali van Goghem v roce 2012 jako symbolem hledání klidu v duši ve složité době po útocích na newyorkské mrakodrapy. Valentino poslední sezóny odkazuje ke kořenům, autenticitě a ruční práci ve světě, kde je vše digitální: resort 2016 inspirovala kanadská umělkyně Christi Belcourt a výšivky reflektují ty původních obyvatel Kanady.

 

1 + 1 = milióny

A nejsou to “jen” inspirace, které dnes hýbají módní světem, ale společné kolaborace. Raf Simons pracoval na pánské kolekci RTW 2014 i svojí první kolekci pro Dior s mladým americkým malířem Sterling Ruby. Marc Jacobs v dobách, kdy navrhoval pro Louis Vuitton využil všechna žhavá jména současné scény: graffiti Stephena Sprouse, roztomilé postavičky Takashi Murakami, nebo puntíky Yayoi Kusama. 

A jen krok odtud je společný byznys. Výsledkem spolupráce Marca Jacobse právě s japonskou umělkyní Yayoi Kusama nebyla jen kolekce pro Louis Vuitton, ale i retrospektiva její práce ve Whitney Museum, knihy, večírky i výstava maleb v buticích francouzské luxusní značky. Na kabelky i obrazy tak byly dlouhé čekací listy. Japonská značka dostupné módy Uniqlo se spojila s muzeem moderního umění v New Yorku Moma a vypustili ven jednoduchá trička s potiskem obrazů od Pollocka, Warhola i Basquiata a upozornili tak veřejnost na stálé sbírky. Win-win, jak se píše v chytrých knížkách.

 

Cara, Kate, Eddie

A v tom všem prolínání je logické, že z modelek se stávají múzy inspirující umění. Jednou z prvních byla už na začátku minulého století Kiki de Montparnasse, kterou najdete třeba na slavné fotce Man Ray s maskou, nebo Eddie Sedgwick, Warholova femme fatale. Výstavu v Metropolitním muzeu v New Yorku Model as Muse otevřela už skoro před deseti lety šéfredaktorka Vogue Anna Wintour a od té doby je kult modelek ještě viditelnější: Kate Moss má sochu ve zlatě v Britském muzeu, Cara Delevigne vlastní sérii obrazů. 

A až budete přemýšlet, jestli vám nějaký art kousek sluší, vzpomeňte si na francouzského básníka Anatola France, který jednou řekl v umění, stejně jako v lásce, je instinkt všechno, co potřebujete.

 

Osm tahů štětcem do šatníku

  1. Slavné časopisy W, Vogue nebo LOVE inspirovaly při tvorbě editorialů světové malby: Laetia Casta jako Dívka s perlou, nebo John Galliano jako vůdce Francouzské revoluce jsou jen jedny z mnoha. A my jsme zamilovaní do editorialu Harper’s Bazaar, kde světové supermodelky jako Christy Turlington a Anna Ewers pózují se svými portréty od Francesca Clementa.
  2. YSL byl náruživým sběratelemi umění. A v módním světě není sám. Veliké sbírky mají Karl Lagerfeld, Raf Simmons, Tom Ford, nebo Rick Owens. Miuccia Prada dokonce v Miláně otevřela pro svoje sbírky muzeum navržené Remem Koolhaasem Fondazione Prada, kde najdete créme de la créme současné art scény. A návrhář Issey Miyake se spojil s architektem Tadao Andem a vzniklo tak muzeum, které vystavuje japonské řemeslo a inovace.
  3. YSL neinspiroval jenom Mondrian, slavné jsou i šaty inspirované Picassem, Braquem, nebo Van Goghem. A dokonce i Williamem Shakesperarem.
  4. A co v Čechách? Karolína Juříková uvedla minulý rok kolekci inspirovanou starou technikou tapiserií, tento rok se vybravila Zuzana Kubíčková na MBPFW pop-artovými kousky.
  5. Umění nositelné i do kanceláře předvedly na Fashion Weeku v New Yorku Vera Wang, Phillip Lim i TIBI. Jednoznačně hlasují tuhle sezónu pro cákance i tahy štětcem, hlavně v černé a bílé.
  6. Umění se hodí vždy, když potřebujete šokovat: Rick Owens do obchodního domu Selfridges nechal navrhnout 25 metrovou sochu sama sebe od Douglase Jenningse.
  7. Jedete do Londýna? Britští návrháři Erdem nikdy nevynechají Victoria & Albert Museum, Vivienne Westwood zase The Wallace Collection. A Alice Temperley zase fandí pařížskému Louvre.
  8. Jonathan Saunders, Preen a Simone Rocha mluví o svojí inspiraci uměním pro Khan Academy
 

8,032 Likes, 113 Comments - Jenny Walton (@jennymwalton) on Instagram: "Thank you @bottegaveneta and @thecut for the beautiful portrait and for featuring me on the site 💫"