Zeitgeist ve skříni

Móda je často zvenku považovaná za povrchní večírek jen pro zvané, který nemá s realitou všedního dne nic společného. Opak je pravdou: trendy jsou výsledkem širšího kontextu. Změn ve společnosti. Odrazem politického dění a ekonomické situace. Široké kalhoty, lesklé bundy a jehly, po kterých tenhle rok začnete toužit nejsou náhoda. Stejně jako braletky, ledvinky a tepláky, co vám už doma visí, tam nejsou, jen protože máte skvělý vkus.

Podprsenky bez vycpávek

Podle britského National Citizen Service pouze 63 % teenagers o sobě tvrdí, že jsou 100% heterosexuální a jen 78 % mladých mužů a 80 % mladých žen přiznává, že mají naprosto jasno v tom, jakého jsou pohlaví.

V éře gender-less oblékání, kterou s sebou přinesl streetwear (a generace Z) je prádlo jedním z posledních kousků, které nelze ukrást partnerovi ze šatníku. Ale i tak se zbavilo všech výrazných aspektů ženskosti jako krajky nebo flitry.

Podle serveru EDITED prodej vycpaných push-up podprsenek radikálně klesnul. Stejně jako hodnota akcií Victoria's Secret, tradičního prodejce krajkového sex-appealu. Nalepovací řasy a tanga ztratily v době #metoo svoje místo na Slunci.

Debata o pravdě bez filtrů, kterou jsme vedli na Instagramu, se nám vkradla do šatníku. Průhledné prádlo, které necenzuruje bradavky ani chloupky v kalhotkách. Ze stojanů mizely braletky bez kostic v nude barvách. Jednoduché trojúhelníčky, nebo krátká “tílka” Calvin Klein signalizovaly návrat k přirozenosti bez silikových fake news.

Naše prádlo tak přestaly definovat periodické tabulky, se kterými se dá snadno číslování tradičních podprsenek zaměnit (75DD wtf). A elastické materiály, bavlna nebo lyocel nám umožnily vejít se do braletky “S” nebo “L”, bez nutnosti analýzy postavení bradavky. Demokratizace v praxi.     

Tepláky všude  

36 % Američanů v roce 2017 bylo na volné noze a do deseti let to bude přes 50 %. Mezi rokem 2005 a 2015 vzrostl počet Američanů, co odpracují aspoň 50 % z domova o 115 %. A už dnes je přes polovinu prací možné dělat z domova. Tak jsme obleky vyměnili za tepláky. Jsou pro práci z domova i cestování pohodlnější, reflektují nástup plus size zákazníka a perfektně sedí k teniskám, které nám ovládly botníky.

Ale v době, kdy si dát IG Stories z běhu, je důležitější než pohyb samotný, jsme začali hledat sportovní oblečení, které nejen saje pot, ale i vypadá výborně. Podle EDITED tak minulý rok rostly prodeje setů podprsenky s legínami v nude tónech (hello, Kim K), ale nově i bike shorts. A kdo neměl rozepínací Kappa jako by nebyl.  

A přizpůsobil se i zbytek trhu. Kalhoty, které se nemačkají, sají pot a přizpůsobí se nositeli v pohybu. Zní to jako legíny, jen tahle definice patří oblekům od Zegny. V rozhovoru pro Financial Times, který dali na konci minulého roku, nemluvili CEO a návrhář tradiční značky o kapesníčcích do klopy, ale o R&D oddělení, technických materiálech a patentech: “We’ve always thought that the suit was a classic jacket with a classic trouser, but why not a classic jacket with a technical trouser in the same fabric?” I díky těmto změnám, se tailoring do šatníků brzy vrátí.  

Ledvinky

Když chci vědět, o čem bude psát HighSnobiety za půl roku, kouknu svýmu tátovi do skříně. Funguje to na 100 %. Ledvinky nebyly výjimkou.

Telefony se od Motoroly výrazně zvětšily a už se nevejdou do kapsy. Většinou ani do té od kabátu, natož od kalhot. A k tomu si připočítej bezdrátový sluchátka, peněženku a často i nabíječku. Tak začali kluci hledat mužnou verzi kabelky. A našli jí tam, co už dříve G-Shock hodinky, nebo bucket hats.

Jsou dvě subkultury, ze kterých opakovaně rostou trendy: queer a skate. A ledvinky si v 90s zamilovaly obě. Gayové podle VICE hledali něco, co jim nechá volné ruce na tanečním parketu, kluci ze Stalina, co je nebude omezovat při jízdě. Zní to nevinně, ale asi není překvapení, že se ledvinkám se v té době přezdívalo hash bags.

Gucci money belt byl OG (hello, Carrie), ale poslední dva, tři roky po nich skočila každá značka, která má marketingové oddělení. Trailer na příští sezónu, kdy kluci začnou nosit kabelky (opět za ně může Virgil) a držáky na telefony na krk. Už protože Motorola se nevrátí.

 

5,504 Likes, 12 Comments - HYPEBAE (@hypebae) on Instagram: "#hypebaebeauty: @martine shares her holy grail beauty products. Find out what they are at..."